GRATIS VERZENDING VANAF € 69

30 DAGEN RETOURBELEID

KRIJG 5 € KORTING - WORD LID

SNELLE LEVERING

Inloggen
Inspiratie & tips/Lifestyle & recepten/Hoe je een Zweeds midzomerfeest geeft
Geniet van een echt Zweeds midzomerfeest met traditionele blauwwitte tafeldecoraties zoals de havspilschaal van Scandi Living gevuld met aardbeien.

Hoe je een Zweeds midzomerfeest geeft

Midzomer is een van de meest gevierde feestdagen van het jaar in Zweden. Na een lange, koude en notoir donkere winter is de terugkeer van de zon en het warmere weer reden voor grootse festiviteiten bij onze noorderburen. Deze feestdag zit boordevol tradities en wij hebben 4 toptips voor je om je te helpen genieten van de meest Zweedse dag.
Woensdag 29 mei 2024
Het artikel delen

Midzomer knutselen voor het hele gezin

DECOREREN MET ZOMERBLOEIERS

Het zou geen midzomer zijn in Zweden zonder een huis vol met de zoete geur van zomerse bloemen. Traditioneel plukken Zweden zomerbloemen en maken er tafeldecoraties en prachtige bloemenkronen van die de hele dag worden gedragen om deze dag te vieren. Wilde bloemen in wit en blauw zijn het meest traditioneel, maar je kunt kiezen wat je wilt.

Kies je bloemen zorgvuldig uit, blauw en wit is traditioneel maar je kunt kiezen wat je bij de hand hebt.

Gebruik een schaar of snoeischaar om je bloemen op de perfecte lengte te knippen voor je bloemenkroon,

Om je eigen bloemenkroon te maken:

  • Schaar of snoeischaar
  • Draad
  • Midzomerbloemen naar keuze, zoals madeliefje, bruidssluier en prairiebloem.

Je kroon knopen:

  • Kies de midzomerbloemen die je wilt en zorg dat je ze bij de hand hebt.
  • Maak een cirkel van het staaldraad en maak een lus aan één uiteinde.
  • Wikkel de bloemen één voor één om de draad of maak er kleine boeketjes van als dat makkelijker is.
  • Zet de bloemen vast met staaldraad zodat de stelen vastgeklemd zitten tussen twee draaiende lussen van draad.
  • Als je de krans bedekt hebt, knoop hem dan samen door een uiteinde in de eerder gemaakte lus te haken. Pas de grootte aan door aan de draad te draaien tot de krans perfect past!

Tip: als je bloemen over hebt, zet ze dan in vazen op de midzomertafel of zet een klein boeketje op elke couverts.

Midzomeravonden kunnen nog steeds koel zijn, wikkel je gasten in de Chevron wollen throw van Klippan Yllefabrik.

EEN TRADITIONELE TAFELSCHIKKING VOOR EEN AUTHENTIEK ZWEEDS MIDZOMERFEEST


Midzomer staat in het teken van dineren in de buitenlucht in de zon. Traditioneel wordt de tafel gedekt met blauw en wit porselein met een vleugje rood van de zomerse aardbeien. Begin met een knisperend wit tafelkleed en elegante glazen. Durf verschillende patronen en stijlen te mixen en matchen wat betreft je porselein, zolang de toon hetzelfde is kun je er zeker van zijn dat ze elkaar zullen aanvullen. In deze klassieke midzomersetting zijn het tijdloze porselein Ostindia en Ostindia Floris van Rörstrand gebruikt voor een vleugje elegantie. Voeg hoogte en groen toe aan de tafel met wat zomerse bloemen in vazen en een vleugje kleur van schalen met de eerste aardbeienoogsten van het jaar zullen je gasten zeker verrukken.

Dek de tafel hoger met blauwe en witte bloemen en een verzameling vazen.

HET ZO BELANGRIJKE MIDZOMERMENU

Om het begin van het meest vruchtbare seizoen van het jaar te vieren, kan een midzomertafel niet zonder seizoensfruit en -groenten. Je bent altijd zeker van een salade gemaakt van de meest verse nieuwe aardappelen, dille, zure room en bieslook. Gravlax (een soort gepekelde zalm) is ook een must, samen met sill (ingelegde haring) en de kaasfavoriet Västerbottenpastei, maar het toppunt van weerstand is toch wel het dessert met aardbeientaart.

Ontdek hier meer recepten voor een zomers tuinfeest!

Geen midzomerfeestje is compleet zonder een heerlijke en eenvoudige aardappelsalade.

Een eenvoudige aardappelsalade is alEen eenvoudige aardappelsalade is altijd een welkome aanvulling op de midzomertafel. tijd een welkome aanvulling op de midzomertafel.

MAAK EEN MIDZOMERTAART MET AARDBEIEN:

Een eenvoudige biscuitlaag met room en aardbeien en een vanillevla is het perfecte zomerdessert.


Ingrediënten voor de taart:

  • 4 eieren
  • 170 g kristalsuiker
  • 50 g bloem
  • 50 g aardappelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vanillecrème:

  • 200 ml melk
  • 2 el kristalsuiker
  • 1,5 el aardappelmeel
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra's:

  • 200 ml slagroom
  • 2 bakjes verse aardbeien

Om de taartbodems te maken:

  • Zet de oven op 175 graden.
  • Klop de eieren en suiker luchtig.
  • Meng de droge ingrediënten apart.
  • Zeef het bloemmengsel in het eibeslag en roer alles tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette pan met een verwijderbare rand, ongeveer 24 cm in diameter.
  • Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de cake goudbruin is, steek een mes in de cake, als het er schoon uitkomt is hij gaar. Laat afkoelen.

Voor de vulling:

  • Voeg alle ingrediënten voor de vanillecrème toe aan een kookpot en klop tot het goed gecombineerd is.
  • Verwarm de ingrediënten zachtjes op het fornuis en zorg ervoor dat je de hele tijd blijft roeren.
  • De vla moet dikker worden als je het verwarmt, haal de pan van het vuur en laat afkoelen als de vla mooi is ingedikt.
  • Klop in een aparte kom de slagroom op tot er stijve pieken ontstaan.
  • Snijd 1 bakje aardbeien in plakjes

Zo breng je het samen:

  • Snijd de biscuitbodem in drie gelijke taartdelen.
  • Smeer een royale laag vanillecrème op de eerste laag cake.
  • Voeg de gesneden aardbeien toe zodat de bodem bedekt is en top af met slagroom.
  • Herhaal dit met de volgende laag.
  • Plaats de bovenkant terug op de taart en smeer de laatste slagroom erop.
  • Garneer met hele aardbeien en bloemen.<br>
Een kind snijdt de traditionele midzomer aardbeientaart aan.

Midzomer is de viering van het begin van het meest vruchtbare seizoen van het jaar - wat is een betere manier om dit te vieren dan met een aardbeientaart!

EN TOT SLOT, EEN TOAST!

Geen midzomerfeest is compleet zonder het gebruikelijke glaasje snaps of drie. Snaps of brännvin (letterlijk vertaald: brandewijn), geserveerd in snaps of borrelglaasjes, is een sterk gekruide alcohol die op veel Zweedse feestdagen wordt gedronken, vooral op Kerstmis en midzomer. Het is een eeuwenoude traditie om tussen de gangen van de midzomermaaltijd door iemand het begin van een snapsvisa of Zweeds drinklied te horen aankondigen. De gasten van het etentje beginnen dan eenstemmig aan een couplet van een willekeurig aantal drinkliederen voordat ze een snelle slok snaps nemen.

Foto: Angeliqa Daldorph

Rebecca Sparling
Auteur

ORGANISEER EEN ZWEEDS MIDZOMERFEEST

Krijg € 5 korting op je volgende aankoop! En verzamel punten op je aankopen als lid van onze klantenclub.