Op een grijze januarimorgen naderden we de kantoren en showroom van Muuto in het hart van Kopenhagen. “Gelukkig gaan we naar Muuto – daar is licht en kleur,” zei iemand. Muuto is tenslotte bekend om ruimtes die inspireren en verheffen. Deze keer wilden we onderzoeken hoe neuro-esthetiek hierbij een rol speelt.
In de kern draait neuro-esthetiek om hoe onze zintuigen worden geactiveerd wanneer we kunst of ruimtes ervaren. Line legt dit uit wanneer we ons voor een gesprek neerzetten:
“Iedereen van ons voelt zich instinctief op zijn gemak in bepaalde omgevingen – of het nu een ruimte is, de natuur of een specifieke meubelopstelling. Het geheim ligt in begrijpen waarom deze ruimtes ‘juist’ aanvoelen.”
Muuto werkte samen met Susan Magsamen, directeur van het International Arts + Mind Lab aan de Johns Hopkins University, om te onderzoeken hoe ons lichaam reageert op esthetische ervaringen. Muziek, architectuur, kleuren en materialen beïnvloeden onze emotionele en cognitieve reacties. Door ruimtes te creëren die een gevoel van comfort en verbondenheid bevorderen, streeft Muuto ernaar om omgevingen te ontwerpen waar mensen zich echt goed voelen.
Wanneer je een Muuto-showroom binnenstapt, reageert je lichaam automatisch – bewust of onbewust. Deze reacties zijn heel persoonlijk, maar één ding wordt snel duidelijk:
“Het moment waarop ik de ontdekking deed in ons onderzoek was het besef dat er zoiets als een neutrale ruimte niet bestaat, dat je geen ruimte kunt creëren waarin de zintuigen op geen enkele manier reageren. Maar voor mij is dit de reden waarom neuro-esthetiek zo belangrijk is.”
Line Brockman Juhl
Hoewel sommige principes van neuro-esthetiek universeel zijn, spelen cultuur en persoonlijke ervaringen een cruciale rol. Zo verschilt de perceptie van kleur sterk per regio, legt Line uit:
“In Azië staat rood voor geluk, terwijl het in westerse culturen vaak wordt geassocieerd met voorzichtigheid of gevaar.”
Ook materiaaltrends zijn cultureel bepaald. Terwijl de designindustrie door trends zoals messing, fluweel en marmer beweegt, richt Muuto zich op tijdloze esthetiek. De focus ligt niet op kortstondige modetrends, maar op hoe kleuren en materialen in verschillende contexten interageren en de ruimte verbeteren.
Een voorbeeld: bij de opening van een showroom voelde de ruimte incompleet aan. De reden? “We hadden vergeten om planten en bloemen in te plannen. Toen ze werden toegevoegd, voelde de ruimte ineens kloppend,” herinnert Line zich.
Tijdens het “Three Days of Design”-festival in Kopenhagen demonstreerde Muuto dit principe met een installatie die licht, gordijnen, open ramen en muziek combineerde. Het resultaat? “Iedereen viel stil zodra ze door het gordijn stapten,” vertelt Line. Kleine ontwerpbeslissingen kunnen het gedrag van mensen diepgaand beïnvloeden.
Neuro-esthetiek is voor Muuto geen abstract concept, maar is direct geïntegreerd in productontwerpen. “Hoe we design ervaren, hangt sterk af van kleur, materiaal en vorm,” zegt Line.
Een voorbeeld is de Calm wandlamp, die zacht, diffuus licht biedt en de sfeer van een natuurlijke zonsondergang nabootst. Het stoffen ontwerp verbetert ook de akoestiek en creëert een rustige atmosfeer.
Ook de Linear outdoor meubelserie is doordacht ontworpen. “Bij buitenmeubels gaat het niet alleen om duurzaamheid – we wilden staal zo vormen en kleuren dat het uitnodigender aanvoelt en beter in de omgeving past,” legt Line uit.
Een van de belangrijkste inzichten uit Muuto’s onderzoek is dat geen enkele ruimte werkelijk neutraal is. Elke ontwerpkeuze beïnvloedt ons welzijn – bewust of onbewust. Zoals Line het uitlegt:
“Zelfs een eenvoudige ruimte zendt signalen uit naar ons brein.”
Deze visie moedigt ontwerpers aan om bewuster na te denken over hun keuzes – niet alleen op esthetisch vlak, maar ook over hoe ruimtes het gedrag en welzijn van mensen beïnvloeden. Nu het bewustzijn van deze verbanden groeit, is Muuto ervan overtuigd dat neuro-esthetiek een steeds grotere rol zal spelen in design.
In een wereld waarin we gezondheid optimaliseren – of het nu gaat om voeding, fitness of slaap – wordt vaak over het hoofd gezien hoe belangrijk onze omgeving is voor ons welzijn. Muuto ziet neuro-esthetiek als een cruciale factor voor de levenskwaliteit en is ervan overtuigd dat goed design ons een gevoel van geborgenheid en verbondenheid kan geven.
Met deze inzichten breidt Muuto de grenzen van Scandinavisch design uit – van puur esthetiek naar ruimtes die emoties oproepen, verbinding creëren en het dagelijks leven verrijken.
Foto's: Muuto, Angeliqa Dahldorph Nielsen, Ardijan Mahmutaj